Skip to main content
Case

esense – gezond werken door powerassist

By februari 28, 2019januari 30th, 2024No Comments

Intuïtieve ondersteuning die gezond werken helpt

Indes is vanaf haar oprichting zeer actief geweest in ontwikkeling van elektrische aandrijvingen binnen rolstoelen (Skwirrel) en elektrische consumenten fietsen (Sparta, Accel). Door deze opgebouwde expertise en in huis ontwikkelde Powerassist technologie heeft Indes een eigen productportfolio binnen Healthcare ontwikkeld. In dit kader is onderzoek gedaan binnen zorginstellingen naar werkzaamheden die hoge fysieke belasting en daarmee arbeidsuitval veroorzaken. De meest belastbare werkzaamheden kwamen naar voren bij het duwen en trekken van bedden, tilliften en ander rollend materiaal.

“Indes staat voor relevante innovaties in de zorg, zij zijn in staat ideeën van de werkvloer om te zetten naar praktische en verantwoorde oplossingen.”

 

Robert Blokzijl
RSR

Vraag

Hoe bied je gebruikers van tilliften, bedden en andere rollend materiaal het beste hulp om fysieke overbelasting tegen te gaan?

Deze vraag is opgesplitst naar de volgende deelvragen:

 • Is met behulp van eigen ontwikkelde power assist technologie mogelijk om de krachten die optreden te reduceren?
 • Welke functionele en gebruikerseisen stellen verpleegkundigen aan de oplossing binnen hun werkproces?

Aanpak

Na gebruikersstudies en interviews heeft Indes samen met partners een aantal prototypes met haar power assist technologie ontwikkeld.  Met deze prototypes is getest of deze de krachten die optreden bij starten, stoppen en manoeuvreren reduceren. Op basis van het testmodel en de gedane gebruikerstesten kwam naar voren dat het concept echt aansloot op een behoefte en dat het positief effect heeft. Bij de ontwikkeling en productie van het de nieuwe tilliften systemen stonden compactheid, eenvoudige intuïtief bediening zijn en universele toepasbaarheid centraal. Na de succesvolle testen & haalbaarheidsstudies heeft Indes de businesscase opgesteld en een aantal patenten aangevraagd.

Resultaat

 • Nieuwe tilliften productfamilie universeel toepasbaar voor verschillende gewichtsklassen en elektrische/manuele aandrijving;
 • Proven social technology die aantoonbaar fysieke belasting reduceert en gezond werken bevordert;
 • Succesvolle uitrol, doorontwikkeling en integratie van esense powerassist technologie binnen verschillende hulpmiddelen ziekenhuisbed, patiënt handling trolley & maaltijdserveerwagen;
 • Excellente productie & service organisatie die hoge kwaliteitsstandaarden en performance van esense waarborgt.  
Daag ons uit!

Samenwerken aan producten die écht impact maken?

  Daag ons uit!

  Onze experts helpen
  je graag verder.

  Ramon Jannink
  +31 (0)53 – 4803955
  ramon.jannink@indes.eu